Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Άμεση αποκατάσταση του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη, αλλά και προστασία της δασικής έκτασης από πιθανές προσπάθειες καταπατήσεων ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης !!




Αντιδρώντας άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή, ο κ.Αυγενάκης κατέθεσε συγκεκριμένη παρέμβαση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής, στην οποία σημειώνει ότι:

«Τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Αυγούστου, εκδηλώθηκε φωτιά στη θέση Γιαννιού κοντά στην Πρέβελη του νoμού. Ρεθύμνου, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα, απειλώντας ακόμα και την ιστορική Ιερά Μονή Πρέβελης, που σώθηκε λόγω αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου».

Και συνεχίζει ότι «ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην παραλία Πρέβελη, όταν η φωτιά πλησίασε στο φοινικόδασος, από τους ισχυρούς ανέμους φλεγόμενα φύλα και διάφορα αντικείμενα πετάχτηκαν προς αυτό, ώστε οι φοίνικες τυλίχτηκαν αμέσως στις φλόγες». 
Σημειώνει δε ότι «η πυροσβεστική υπηρεσία που επιχειρούσε εκείνη την ώρα σε δύο ακόμη μέτωπα που είχαν εκδηλωθεί νωρίτερα, σε Ακούμια και Ροδάκινο, δεν κατάφερε να φτάσει στο δάσος, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έως και 10 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, αποτέλεσαν ανυπέρβλητο εμπόδιο στο έργο της κατάσβεσης» και τονίζει ότι «λόγω του ανέμου δεν κατέστη επίσης εφικτό να επιχειρήσουν τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ το ένα που προσπάθησε να επιχειρήσει απέτυχε λόγω υψηλής επικινδυνότητας».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον απολογισμό του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής από την εν λόγω πυρκαγιά καταστράφηκαν συνολικά 5 χιλιάδες στρέμματα, τα χίλια από τα οποία αποτελούσαν δάσος και τα υπόλοιπα χορτολιβαδική και γεωργική έκταση» και πως «η οικολογική καταστροφή στο φοινικόδασος στην Πρέβελη είναι τεράστια, καθώς εξαφανίστηκε περίπου το 70% αυτού». Υπενθυμίζει επίσης ότι «το Φοινικόδασος εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου».

Ως εκ τούτου, θεωρεί κρίσιμη «την άμεση καταγραφή της ζημιάς, αλλά και η εκταμίευση κονδυλίων και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) για την αποκατάσταση του δάσους» και προσθέτει ότι «όλη η δασική έκταση που κάηκε οφείλει να προστατευτεί άμεσα από οιεσδήποτε προσπάθειες καταπατήσεων και αποχαρακτηρισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος, κα. Τ. Μπιρμπίλη, «με ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να μεριμνήσετε για την όσο το δυνατόν πιο ταχεία αποκατάσταση του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη κοντά στην ιστορική ομώνυμη Ιερά Μονή;», καθώς και «πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή της ζημιάς και τι ύψους κονδύλια δεσμεύεστε να εκταμιεύσετε από το ΕΤΕΡΠΣ για την αποκατάστασή της κατεστραμμένης έκτασης;».

Τέλος, ζητά να ενημερωθεί «με ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να προστατέψετε την δασική έκταση που κάηκε κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή από προσπάθειες καταπατήσεων και αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου